Biljardregler

De fleste av oss har forsøkt å spille biljard i en eller annen forbindelse, gjerne allerede som små barn. Dette er et fengende spill for alle aldersgrupper, og på nasjonalt plan er spillet regulert i Norges Biljardforbund, som arrangerer kurs og turneringer over hele Norge.

shutterstock_286088411

Det biljardspillet som de fleste av oss har prøvd, er såkalt pool, som spilles på et 8-fots bord. Her spiller man med alle ballene i nummerrekkefølgen 1 til 15. Før man sprer ballene, skal de plasseres i triangelen med den sorte ballen i midten, og de andre ballene skal være blandet så godt som mulig. Spillet går ut på å få sine respektive baller (1 til 7 og 9 til 15) ned i hullene, der den sorte 8-kulen skal ned sist. Den som sprenger ballene i triangelet, kan velge hvilke baller han eller hun ønsker å spille med. For at støtet skal være godkjent i løpet av spillet, må spilleren alltid treffe en ball fra sin egen ballgruppe først. Den hvite køballen må ikke falle ned i hullene, da går turen til den andre spilleren. Spilleren som først senker alle sine baller og den sorte ballen til sist, vinner spillet.

Det finnes også andre biljardspill med litt andre regler, som for eksempel snooker og 9-balls biljard. Hvis du vil vite mer om biljard, kan du ta en titt på Norges biljardforbunds nettsider.

Roger