Fotball – verdens mest populære idrett

Fotball er en sport med to lag, 11 spillere og én ball. Spillet utarter seg på en rektangulær bane, hvor målet er å score ballen inn i motstanderens mål flest ganger.

Selve spillet har en rekke regler som gjelder antall spillere, utstyr, ballplassering, lengde på kampen, innkast, hjørnespark og mye mer. Fotball er verdens mest populære sport, med over 250 millioner spillere fordelt på mer enn 200 nasjoner. I følge FIFA er det kinesiske spillet cuju, som betyr ”sparke ball,” opprinnelsen til fotball. Man brukte der alle kroppsdelene unntatt armene for å få ballen inn i et nett, og det var relativt likt dagens versjon av fotball. I Norge har det blitt spilt fotball siden 1880-tallet og 30. April 1902 ble Norges fotballforbund stiftet. Norges første landskamp ble deretter spilt mot Sverige i 1908.

Det finnes mange måter å være fotballinteressert på. Noen spiller fotball for et lag eller heier på et lag som for eksempel det norske landslaget, mens andre spiller på fotball hos nettsider som for eksempel Norge Kasino. Man kan være interessert i større eller mindre grad, og miljøet er svært stort. Supporterklubber er uavhengige grupper med fans og det finnes faktisk forskjellige typer supportere. En av disse gruppene er casuals som er en gruppe mennesker som støtter fotballklubben sin og som investerer i dyre merkeklær og tilbehør under kamper. I tillegg er de kjent for å sloss mot likesinnede og blir ofte sett på som bråkmakere. Heldigvis finnes det ikke en utbredt kultur på dette fenomenet i Norge. I Europa derimot har Ultras blitt en fenomen, og i Latin-Amerika har de Barra Brava, med unntak fra Torcida i Brasil. Felles for dem alle er en overentusiasme og en fanatisk support i større grupper. Utover dette er det mange som følger fotballag uten uro og ekstremisme, som støtter laget ved å møte opp på kamper og heie. Man trenger ikke bruke mye tid og penger for å støtte et fotballag, men det kan helt klart by på mange følelser.

Roger