Poolkonkurranser

Pool kalles som regel biljard her i Norge. Denne sporten går ut på at man skal støte baller ned i hull på et bord. I motsetning til i snooker, som er en annen biljardsport, er kulene i pool nummererte.

Spillerne bruker en kø. De støter på en hvit køball. Denne ballen skal treffe de andre ballene, og dytte dem ned i hullene. Hullene er plassert på hvert hjørne av bordet, i tillegg til at det er to hull på bordets langsider.

Biljard

Det finnes flere varianter av pool, men i konkurransesammenheng spilles som regel 8-ball, 9-ball, 10-ball eller 14.1 kontinuerlig nummerball. 8-ball er den vanligste konkurranseformen, og det spilles mange turneringer innen biljard hvert år. I Norge arrangeres både Norgesmesterskap og Norgescup i fire divisjoner. Det finnes også en egen juniorliga, og mange klubber arrangerer egne turneringer. Klubbene tilbyr også klubbkvelder, trening og kurs for nybegynnere. Mer informasjon finnes tilgjengelig på nettsidene til Norges Biljardforbund for den som vil vite detaljene.

Mosconi Cup er et av høydepunktene innen denne sporten, og denne årlige konkurransen gir spillere av 9-ball-biljard en sjanse til å rangere seg i verdenstoppen. Opprinnelig startet denne konkurransen som en showroom-konkurranse i 1994 for å øke publikumsinteressen for biljard i Storbritannia. Siden starten har konkurransens utfordring stått mellom deltakerlagene fra Europa og USA. Så langt har Europa hatt flest seire – hvor Europa har en relativt mye lavere odds enn USA.

Det norske landslaget i biljard har gjort det svært bra. Laget har tatt VM- og/eller EM-medaljer hvert eneste år siden forbundet ble stiftet. Biljard krever både teknikk og taktikk. Man må konsentrere seg mye, og trene i mange år for å bli flink. Men samtidig er det en lavterskelsport som passer for de fleste, både unge og eldre, funksjonsfriske og folk med nedsatt funksjonsevne.

Biljard blir spilt over hele verden. Også internasjonalt arrangeres mange turneringer. Pool er mest populært i Europa, mens i Storbritannia er det snooker som er den største biljardsporten. Men også der er det mange som spiller pool. Kort sagt er det en mangfoldig og populær sport med høy underholdningsfaktor – for den som blir bitt av basillen.

admin